Farma Kozodoj (7.A + 7.B) 17.9.2019Co se ukrývá za vůní chleba
Ekologický výukový program odkrývá složitou cestu obilného zrna, než se z něj upeče voňavý chléb. Povídání o historii, jak se dřív selo, sklízelo, jak se mlátilo obilí, mlela mouka. Z čeho je chléb a pečivo a co vše patří do těsta. Jak dřív naši předci pekli chléb. Žáci si z vykynutého chlebového těsta vytvořili své vlastní tvary bagetek, které si upekli v troubě. Než se bagety upekly, šli žáci s dalším lektorem na prohlídku oslíků, kraviček a koní, kde si vyprávěli formou příběhů o etologii. Všechna zvířata si mohli dle přání pomazlit, dotýkat se jich. Po návratu k peci byly voňavé, čerstvě upečené bagetky pro žáky chutnou odměnou. Každý žák dostal tu svou.
Kdo vyrábí mléko, jednoduchá výroba sýru
Ekologický výukový program o mléce. Proč kravička či koza musí mít nejprve mládě, aby mohly dávat mléko. Jak se mléko dojí, kolik litrů dá kráva, koza či ovce. Co vše potřebujeme k výrobě domácího sýru. Pod vedením lektora si žáci zasířili mléko a vyrobili čerstvý sýr, který mohli i ochutnat. Dozvěděli se, jak se tluče máslo, vyrábí jogurt či jiné mléčné výrobky.
(PK)